Voor ik ga lopen kan ik altijd honderden redenen opnoemen waarom ik niet zal gaan en eigenlijk maar één om het wel te doen: het goede gevoel erna. Daarom heb ik trucjes nodig om me ertoe te zetten om toch te gaan. Ik ben geen loopdeskundige, mijn tips zijn niet wetenschappelijk bewezen voor zover ik weet, maar voor mij werken ze prima. Daarom deel ik ze in deze blog, misschien heb je er iets aan.

  1. Spreek af met een sportmaatje. Als je een afspraak hebt, is niet gaan geen optie. Werkt natuurlijk alleen als je sportmaatje er ook zo over denkt. Heb je er één die gemakkelijk afbelt werkt het juist averechts. Die is dan wellicht beter geschikt als stapmaatje, ook heel belangrijk.
  2. Meten is weten. Meet je prestaties, als je ziet dat je vooruit gaat, weet je waar je het voor doet en kom je makkelijker de bank af. Wil je sneller lopen of steeds een stukje verder gaan? Noteer dan ergens wat je prestaties zijn of gebruik één van de vele app’s zoals Runkeeper of Runtastic. Wil je afvallen? Hou dan bij hoe dit gaat. Het motiveert als je ziet dat je gewicht verliest.
  3. Stel jezelf een doel. Bepaal waar je wilt zijn na een bepaalde tijd. Je kunt vast wel een mooi doel bedenken. Hou je van wedstrijden? Schrijf je dan in voor afstand die voor jou een uitdaging is of probeer je PR te verbeteren.
  4. Ga op vaste tijden. We zijn allemaal enorm druk: gezin, werk, vrienden en hobby’s. Dat maakt het lastig om tijd vrij te maken om ook nog eens te gaan sporten. Het helpt als je vaste momenten pakt, dan wordt het een vast onderdeel van je routine.
  5. Beloon jezelf zo nu en dan. We zijn dan wel geen topsporters maar natuurlijk wel heel goed bezig! Dan mag je jezelf best wel eens belonen zo nu en dan. Dat kan natuurlijk zo gek als je zelf wilt, je kunt jezelf een duur sporthorloge beloven als je drie maanden geen training hebt overgeslagen of een mooie nieuwe outfit. Maar je kunt jezelf ook eens een paar dagen sportvrij geven en iets heel anders gaan doen. Je levert niet echt op je prestaties in als je zo nu en dan eens een keertje vrijaf neemt.
  6. Wees trots op jezelf: Last but not least, geef jezelf altijd een compliment. Of het nu goed ging of niet, of je tevreden bent over je prestaties of helemaal niet, je bent ondanks al die redenen om niet te gaan, toch maar mooi gegaan. En dat alleen al is een prima prestatie!

 

Vond je dit leuk om te lezen? Lees dan ook:

Waar een shotje endorfine al niet goed voor is!

Waarom lopers als ik, maatjes (nodig) hebben!

Doorzetten of opgeven? It’s all in the mind

Marathon, even investeren en jaren op teren!

Leuk vinden is delen:
error0