Van nature kan ik best een stresskip zijn. Vooral als het heel druk is om me heen. Druk op werk, drukke kinderen, volle agenda met veel afspraken. Dan blijf ik niet kalm maar word ik chaotisch en als de druk te hoog wordt, vlieg ik wel eens uit de bocht en moeten mijn dierbaren het ontgelden.

Dat is altijd al zo geweest maar de stress bereikte een hoogtepunt toen mijn oudste kind net 1,5 jaar oud was en de jongste 6 weken. Ik had het idee dat ik in een snelkookpan leefde: borstvoeding, hapjes, slaapjes. Dan wilde de één weer aandacht en precies op hetzelfde moment eigenlijk ook de ander. Op een bepaald moment dacht ik: vluchten! En dat deed ik. Ik kocht een paar hardloopschoenen en als manlief om 17.30 thuiskwam van zijn werk, duwde ik de baby in zijn armen en wist niet hoe snel ik de deur uit moest hollen. In het begin kon ik nog niet zo ver. Dan redde ik amper een half uurtje maar dat was genoeg. Even de huiltjes, vieze luiers en hapjes verwisselen voor de kou en de stilte buiten. Even een moment om een frisse wind door mijn hoofd vol stress te laten waaien. Na dat half uurtje stapte ik als herboren weer binnen en kon ik er weer tegenaan, voor even in ieder geval.

Ook toen ik weer ging werken en studeren heb ik er veel aan gehad. En nu het huis bol staat van de puberhormonen, moet ik regelmatig even vluchten.  Soms ga ik met een zwaar en druk hoofd de deur uit. Als ik terugkom is de situatie niet veranderd maar het voelt altijd minder zwaar. Een shotje endorfine maakt alles lichter.

Inmiddels is het lopen een vaste routine maar ook een noodzaak geworden of populair gezegd: a way of life. Als ik regelmatig loop, kan ik de stress gewoon veel beter handelen. Ik ben een aardigere moeder en partner, een leukere vriendin en een relaxtere collega. Eigenlijk zouden ze endorfine op recept moeten verstrekken!

 

Vind je dit leuk om te lezen? Lees dan ook:

Doorzetten of opgeven? It’s all in the mind

Marathon, even investeren en jaren op teren!

Waarom lopers als ik, maatjes (nodig) hebben!

6 tips om jezelf van de bank te schoppen en te gaan hardlopen

 

 

Leuk vinden is delen:
error0