Voordelige anti-rimpelbehandeling, dieetpillen en homeopathische druppels om me door de overgang te helpen. Zomaar een greep uit de dagelijkse advertenties op mijn timeline op Facebook. Hmm, ik ben niet onverdeeld gelukkig met het consumentenprofiel dat Facebook van mij heeft gemaakt.

Op basis van mijn leeftijd wordt verwacht dat bepaalde advertenties voor mij interessant zijn. Ik ben 47 dus zeker in het bezit rimpels, ik kom zo ongeveer in de leeftijd voor de overgang en de kans dat ik last heb van overgewicht is ook bovengemiddeld. Dat dat soort reclames op mijn tijdlijn staan vind ik soms wat confronterend maar niet zo erg. Maar dat wat ik zie op Facebook een weerspiegeling is van wat ik online doe op mijn laptop als ik me onbespied waan in mijn eigen woonkamer, op mijn eigen bank, geeft mij wel een beetje een ongemakkelijk gevoel. Ik voel me een beetje betrapt. Heb ik een keer gegoogled naar een koffiezetapparaat, weet Facebook mij moeiteloos naar een bol.com deal voor een Nespresso-apparaat te leiden. En wanneer ik in een hypochondrische bui aandoeningen aan het googlen geweest, dan wil ik daar de volgende dag geen enkele verwijzing naar vinden. Nu ik aan het bloggen ben geslagen, krijg ik ineens advertenties van bedrijven die me met onlineschrijven van dienst willen zijn. Op zich eigen schuld natuurlijk, moet ik die cookiemeldingen maar niet allemaal accepteren om er snel vanaf te zijn maar toch…..

Hoe je reageert op statusupdates van anderen, wordt ook geanalyseerd las ik in een blog van vindymarketing. Like je een dag niet met het gewone duimpje maar vooral in superlatieven: geweldig of grappig? Dan heb je waarschijnlijk een goed humeur en sta je meer open voor het kopen van producten en zie je dus meer reclames. Ik ben trouwens wel benieuwd wat ik te zien krijg als ik vaak de verdrietigknop aantik, advertenties voor chocola? Tampons en maandverband?

Facebook is natuurlijk verre van privé. We delen met zijn allen van alles, dat is juist de charme en ik doe daar ook vrolijk aan mee. We delen hoogte- maar soms ook dieptepunten, relaties die beginnen, relaties die ingewikkeld zijn en vervolgens eindigen. We delen wanneer we in het ziekenhuis belanden en waarom, concerten waar we heen gaan, met wie we dronken worden in de kroeg, welke boeken en kranten die we lezen,  restaurants waar we eten, festivals waar we interesse in hebben, waar we op vakantie gaan en met wie. Ik ben niet voorzichtig met het beschermen van mijn privacy op internet. Nu gaat dit over advertenties, maar wat als al die informatie over mij in verkeerde handen terecht komt? Misschien wordt het toch tijd om eens wat verstandiger te worden online.

Ik dacht eigenlijk altijd: wie heeft er nu interesse in wat ik doe? Nou ja, blijkbaar toch meer mensen dan ik dacht. Tsja, misschien moet ik het ook maar als een compliment zien, ik ben op mijn leeftijd toch nog een gewilde dame, in ieder geval voor adverteerders!

 

Vond je dit leuk om te lezen? Lees dan ook:

Waarom je een generatiekloof niet moet overbruggen

Help! Het angstvirus heeft ook mijn hoofd besmet

Waarom ik de Primark verschrikkelijk vind, maar er toch naar toe ga

Vakantie, gij zult ontspannen en genieten!

Kinderen even kind laten zijn

 

 

Leuk vinden is delen:
error0