8 kilometer: ik moest er vandaag keihard voor knokken, ik kreeg niets cadeau. Iedere meter heb ik  gevoeld en beleefd. Mijn benen  voelden zwaar en mijn ademhaling leek helemaal nergens naar. En dan krijg ik het ook mentaal niet rond: Waarom wil ik dit in godsnaam, ik bak er helemaal niets van!

Mijn vorm, er is geen peil op te trekken. Soms vlieg ik over het asfalt en lijkt het of ik eindeloos door kan gaan en andere dagen lijkt het wel of ik door ondiep water ploeg en denk ik alleen maar: hoe lang nog? En is het nog ver? Als ik de dag na zo’n zware sessie snipverkouden wakker word, kan ik het verklaren maar meestal is er helemaal geen aanwijsbare reden. Dan moet ik me er gewoon bij neerleggen en hopen dat het de volgende keer weer beter gaat.

Het één versterkt het ander: zit ik lichamelijk lekker in mijn vel, dan ga ik me steeds beter voelen en als het even niet zo lekker gaat, ben ik bang dat het nooit meer wat wordt. De dagen dat ik vlieg voel ik me sterk en trots, dan kan ik de hele wereld aan. De dagen dat ik er zo hard voor moet werken voel ik me slap en moedeloos.

Eigenlijk is dat gek, het zou andersom moeten zijn: als je ergens hard voor hebt gewerkt moet je juist trots zijn want als het allemaal vanzelf gaat is het geen kunst. De moeilijkste sessies zou ik het hardst moeten koesteren. Dat ik toch doorzet terwijl het een worsteling is, dat laat toch zien dat ik karakter heb? Ja, dat is een fijne gedachte, die trek ik even door. Eigenlijk is mijn prestatie van vandaag veel knapper dan die van iemand die het allemaal cadeau krijgt, zo iemand boordevol met talent, zo’n Usain Bolt. Die heeft het maar makkelijk, toch??!!

 

Vond je dit leuk om te lezen, lees dan ook:

De waarheid over foute hardloopschoenen?

Waar een shotje endorfine al niet goed voor is!

6 tips om jezelf van de bank te schoppen en te gaan hardlopen

Waarom lopers als ik, maatjes (nodig) hebben!

Doorzetten of opgeven? It’s all in the mind

Marathon, even investeren en jaren op teren!

Op de fiets naar je werk, daar word je gelukkiger van!

 

 

Leuk vinden is delen:
error0