‘Ik werk met zwakzinnigen en sta op een groep van drie idioten, twee debielen en een mongool.’ Ondenkbaar dat iemand je dit met een serieus gezicht vertelt. Maar geloof het of niet, toen ik 30 jaar geleden een sociale opleiding ging doen, waren dit redelijk geaccepteerde termen. Mensen met een verstandelijke beperking noemden we zwakzinnig. Idioot en debiel gaven een soort gradatie aan van de mate van de beperking en iemand met een chromosoom teveel noemden wij een mongool. Nu kan je dat echt niet meer maken…..

Twee jaar geleden ondervond ik dat aan den lijve. Ik reageerde op een oproep op Twitter van Sylvia Witteman voor een foute mop. Ik: ‘Hoe noem je een mongooltje met twee schijfjes ananas om zijn oren: Een Josti Hawaii.’ Ik kreeg een stortvloed aan boze burgers over me heen. Hoe haalde ik het in mijn hoofd om me zo uit te laten!

Het woord allochtoon raakt besmet, dat label mogen we van de overheid niet meer op iemand plakken. Datzelfde lot trof ook andere woorden: iemand die vroeger kinds was of seniel, leidt nu aan dementie of Alzheimer.

We vinden bepaalde termen heel acceptabel tot het te succesvol wordt als scheldwoord. Dan krijgt het een heel andere lading en wil je een groep niet wegzetten met dat label. Dan gaan we naarstig op zoek naar een ander woord dat die lading nog niet heeft.

Zo hebben we het nu over mensen met een verstandelijke beperking en mensen met het syndroom van down of het liefdevolle ‘downie’. Maar hoe lang nog? Mijn kinderen roepen al regelmatig: Heb je down ofzo, of een beperking? Ik vrees dus dat we weer een nieuwe term moeten bedenken. Ik stel voor de lijn van de Amerikanen te volgen en te kiezen voor een lange, positief geformuleerde naam: iemand met een beperking wordt een medeburger met een intellectuele uitdaging en een kind met down: een kind met een chomosomale voorsprong. Voor allochtoon heb ik ook nog een voorstel: medelanders voortgekomen uit een ander moederland. Of Nederlanders met een integratie-uitdaging.

Dat bekt tenminste niet zo lekker als scheldwoord en maakt het wellicht langer houdbaar. Aan het onderliggende probleem van de drang van mensen om te labelen en te focussen op verschillen doet het niets, maar je moet wat…..

 

Vind je dit leuk om te lezen? Lees dan ook:

Gezond? Kunnen jullie deskundigen het even met elkaar eens worden ??!!

Geheim: wat Rob Geus met mij doet…….

Ik ben een stakker en ik vind het geweldig!

Te mooi om mee om te gaan…

Jezelf voor gek zetten, goedkoper dan therapie!

Bejaarde kinderen of kinderlijke bejaarden, bij wie hoor jij?

Waarom je een generatiekloof niet moet overbruggen

Online ben ik heel populair, maar niet helemaal zoals ik het heb bedoeld…..

Vakantie, gij zult ontspannen en genieten!

Waarom ik de Primark verschrikkelijk vind, maar er toch naar toe ga

 

 

Leuk vinden is delen:
error0