Waarschuwing: u maakt meer kapot dan je lief is…

´Sorry mevrouw, ik had u echt niet gezien!´ zei een vrouw geschrokken toen ze me aanreed. Ik kijk haar verbluft aan en denk, mevrouw? Zoveel schelen wij toch niet? Maar uit de manier waarop zij consequent blijft u-en en mevrouwen, maak ik op dat zij daar heel anders over denkt….

Ik ben allang blij dat ik het er levend af heb gebracht maar tijdens het afwikkelen van de verzekeringsschade, blijft ze me als mevrouw aanspreken. En iedere keer als ze dat doet, valt het me op. Het maakt dat ik me oud voel en ik moet eerlijk bekennen dat ik daar toch een klein beetje moeite mee heb. In mijn hoofd blijf ik namelijk hetzelfde, maar in de spiegel zie ik ook wel dat het velletje toch echt ouder wordt. Dat kon je eerder lezen in Bejaarde kinderen of kinderlijke bejaarden, bij wie hoor jij?.

Maar goed, als ik haar leeftijd moet gokken, denk ik dat ze begin 30 is en dat is natuurlijk bijna 20 jaar jonger. Op zich dus niet zo gek dat ze u zegt. Het gebeurt me overigens al heel lang hoor, volgens mij kreeg ik de eerste u-tjes toen ikzelf een jaar of 30 was in de supermarkt van caissières. Dat vind ik wel een beetje vroeg. Maar goed, er zijn verschillen in hoe mensen tegen u zeggen aankijken. In sommige gezinnen en culturen wordt u-zeggen erin gebakken bij kinderen als een teken van respect.

Van mezelf ben ik niet heel u-erig, ik heb dat ook niet zo meegekregen. Ik hoefde vroeger geen u te zeggen tegen mijn ouders, alleen tegen mensen die heel deftig zijn of echt bejaard. U-zeggen schept voor mij gevoelsmatig dan ook afstand. Ik vind het zelf best lastig om te beoordelen wanneer ik iemand met u moet aanspreken. Omdat ik niemand wil beledigen kom ik regelmatig in situaties dat ik het maar een beetje omzeil tot ik een duidelijke hint krijg hoe de vlag erbij hangt.

U of jij, het is een sociaal mijnenveld: je kunt iemand beledigen als je jij zegt terwijl zij u zien als teken van respect. En als je u zegt tegen iemand zoals ik, voelt deze zich oud. Ik zou het fijn vinden als we gewoon duidelijke afspraken maken. 70+ en leden van het koninklijk huis zijn u, en de rest gewoon jij. Lekker veilig, lekker overzichtelijk!

7 comments

    1. Ja daar zeg je me wat….. gij associeer ik heel erg met heiligen en dat voelt helemaal een beetje gek. Laten we een nieuw woord introduceren of het hetzelfde doen als de Engelsen, gewoon iedereen you.

      Like

  1. Jammer dat het ‘joe’ zeggen van Ronflonflon met Jaques Plafond nooit is aangeslagen 😄 (als variant op het Engelse ‘you’). Als winkelmedewerker neig ik ook naar u zeggen. Ik voel me ongemakkelijker bij een blijkbaar misplaatste ‘je’, dan bij een blijkbaar misplaatste ‘u’.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s