Het is net wetenschap, het vinden van de Mol. Een beetje relaxed kijken is er niet bij. Alles is belangrijk, of kan belangrijk zijn. Tekens op de achtergrond, teksten op de shirts van de kandidaten, de cryptische afleveringtitels. Wie de Mol wil ontmaskeren mag zijn aandacht niet laten verslappen maar moet letten op de kleinste details. En iemand die molt is niet zomaar de Mol, nee, was het maar zo´n feest. Het is een tactisch spel waar je je koppie bij moet houden. Als deelnemer maar zeker ook als kijker, als je tenminste geen al te domme indruk wil maken.

Ik wil dan ook niets liever dan een Molloot zijn. Voor niet ingewijden: een Molloot is een geuzennaam voor mensen die iedere hint oppakken en tot op de draad toe uitzoeken. Kijkers die er een hele studie van maken om de Mol te ontmaskeren en daar vaak nog in slagen ook.

Ik wil ook zo’n kijker zijn die de regisseurs te slim af is, zo eentje die niets ontgaat en voor wie de hints als puzzelstukjes logisch op hun plekje vallen. Dus gewapend met een aantekeningenboekje zat ik klaar aan het begin van het seizoen, vastbesloten om het dit keer beter te doen. Dit jaar zou ik eens niet de Mol-loser zijn. Ik installeerde de Wie-is-de-mol-app, meldde me aan bij een paar Facebook-hintspagina’s en ging er vol goede moed tegenaan, zoals ieder jaar….

Maar helaas, ook dit jaar kom ik tot de ontdekking dat ik er gewoon niet goed in ben. Denk ik zeker te weten wie het is, moet mijn Mol naar huis. Selecteer ik een nieuwe, krijgt die een rood scherm. Ik snap het gewoon niet! Ik begin te vermoeden dat ik een beetje te dom ben voor dit spel.

Iets soortgelijks heb ik met voetbal. Nu geloof ik niet dat iedereen die zegt verstand te hebben van voetbal intelligent is, maar toch. Ik voel me niet al te snugger als ik uit de hoek kom met, waarom schiet hij niet gewoon die bal erin? En mijn tederbeminde laat er een hele analyse op los waaruit blijkt dat dat helemaal niet kan.  Ik kijk gewoon anders. Ik hou mijn ogen op de bal, maar alles wat er verder gebeurd, ontgaat me totaal. Tactiek, buitenspel en waarom iemand doet wat hij doet.

Ik blijf het ook gewoon leuk vinden om naar wie is de mol te kijken hoor, dat wel. Ook al ben ik waarschijnlijk beter geschikt voor de programma’s van Johnny, ook een Mol, maar die herken ik dan tenminste als zodanig. Ik wacht met smart op een knoop-in-je-zakdoek versie van Wie is de mol, zodat ook ik succesvol mee kan doen. Een variant met een beetje duidelijke hints, waarvoor ik niet mijn brein en Wikipedia volledig uit hoef te putten. Maar goed, dat is vast en zeker ook een stuk minder leuk.

Dus ja, ik zit wel weer klaar vanavond maar maak me geen illusies meer. Ik moet het maar gewoon accepteren, ik ben gewoon geen molloot, meer een dommol…..

Leuk vinden is delen:
error0