Ik voel me gelijkwaardig en op een aantal fronten zelfs beter dan mannen, maar dat beeld wordt helaas nog niet gedeeld door iedereen. Vandaag is het vrouwendag, een mooi moment om stil te staan bij de positie van mijn soort. Hier in Nederland hebben we volgens de wet dezelfde rechten, maar we hebben nog steeds niet dezelfde kansen als mannen. We verdienen nog steeds gemiddeld minder voor hetzelfde werk en mannen bekleden de belangrijkste posities in het bedrijfsleven en in de politiek. Ik heb niet de illusie dat de foto van het nieuwe parlement met de koning dit jaar een ander beeld laat zien: dat wordt weer veel stropdassen en een paar jurken. En de jurken worden op hun uiterlijk beoordeeld, de stropdassen niet.

Eind vorig jaar had ik even de hoop dat voor het eerst een vrouw de president van één van de machtigste landen ter wereld zou worden, maar zij moest het afleggen tegen een oranje gekleurde man met een klein IQ en een persoonlijkheidsstoornis. Ook in Nederland is nog nooit een vrouw minister president geweest. Aangezien alleen een paar kleine partijen een vrouwelijke lijsttrekker hebben, zal dit ook voorlopig niet gebeuren.

Ik wil niet huilie huilie doen, ik heb een goed leven, een goede baan en leef in een land waar ik heel veel kansen heb. Maar ik constateer wel dat we nog een lange weg te gaan hebben. Mensen zijn nog steeds verbaasd dat ik vertel dat ik de kostwinner ben in ons gezin. Ik ben daar ook trots ook maar vooral omdat ik voel dat ik een uitzondering ben. Gelijke kansen? Op papier absoluut maar de mores is gewoon anders. Er wordt nog steeds verwacht dat moeders willen moederen en vaders zorgen voor de financiële randvoorwaarden om dit mogelijk te maken. Zo groeien we op en daar is de samenleving op ingericht. Als je het anders doet dan wat gangbaar is, kan dat wel maar je moet je ook verantwoorden. Zorg je als werkende vrouw wel goed voor je kinderen? Zorg je als zorgende man wel goed voor je gezin? Wil je als vrouw echt gaan voor een carrière? Dan ben je niet supervrouwelijk en een beetje koud. Vind je als man een carrière totaal niet belangrijk? Dan ben je toch geen echte vent en een beetje slap.

Vrouwen worden nog steeds veel harder afgerekend op hun uiterlijk dan mannen, vooral door elkaar. Ik vrees dat er een hoop vrouwen zijn die als ze mogen kiezen tussen iets mooier of slanker zijn of iets intelligenter, toch voor de eerste optie gaan. Misschien ik ook wel als ik supereerlijk ben. Mooi en slank is belangrijk. Zo zie ik vooral 40 -, slanke, mooie vrouwen op de tv en in de bladen. Dat is bij mannen echt anders. Bij talkshows domineren juist 40+ mannen die zeker niet allemaal knap en slank zijn. Zij worden beoordeeld op wat ze te zeggen hebben, een succesvolle vrouw wordt toch ook altijd afgerekend op het plaatje. Kijk naar Eva Jinek. Zij is goed in wat ze doet maar als zij gasten heel kritisch ondervraagt, vinden mensen haar hard, koud en niet zo vrouwelijk. En ik vrees dat als ze 40 kilo aankomt en haar gezicht gerimpeld wordt, ze veroordeeld wordt tot een plek achter de schermen. Om de houdbaarheid te vergroten, gaan vrouwen op tv dan ook allemaal stevig aan de botox. Echt jammer. Ik vind niet dat wij als vrouwen als kerels moeten zijn, zeker niet. Laten we juist trots zijn op onze unieke kwaliteiten. Wij zijn over het algemeen beter in verbinden, zijn verzorgender en kunnen makkelijker over ons ego heen stappen als dat voor het collectief beter is. Allemaal eigenschappen die de wereld juist heel goed kan gebruiken. Dus laten wij als vrouwen wat milder naar elkaar zijn,  elkaar meer stimuleren om onze talenten te ontwikkelen en daar ook trots op durven zijn.

We zijn best een eind gekomen sinds begin vorige eeuw maar we zijn er nog niet. Het zal nog wel even duren voor vrouwendag niet meer nodig is.

Foto: Pixabay

Leuk vinden is delen:
error0