‘Hoe gaat het?’ ‘Druk!’ Je wil niet weten vaak ik dit antwoord krijg en geef. Mijn gepensioneerde ouders hebben het druk, mijn kinderen hebben het druk, iedereen heeft het druk. En niet alleen met werk of school, nee, ook met dingen die leuk moeten zijn zoals sporten, daten en afspreken met vrienden. Dat ontspant niet blijkbaar, maar maakt het alleen maar extra druk!

Ik krijg er inmiddels een beetje een punthoofd van. Wat zitten we nou lekker druk te wezen met zijn allen? En wat zegt dat antwoord nou, druk? Het woord an sich geeft toch geen waarde aan je gevoel? Je zegt toch niet, het gaat druk met me? En als je het zo druk hebt, gaat het dan goed met je of juist niet?

Ik denk inmiddels dat het druk hebben je ook iets oplevert, anders zouden we wel zo slim zijn om het niet doen. Het geeft je status ofzo. Want als je antwoordt, lekker rustig, kom je toch niet zo heel ambitieus over. Alsof het druk hebben synoniem is voor een succesvol, rijk leven. Dat is natuurlijk niet zo. Maar het zou me niets verbazen als er best mensen zijn die zeggen dat ze het druk hebben, terwijl dat helemaal niet zo is. Misschien doen ze dat ook wel om ervoor te zorgen dat ze er geen bak werk bij krijgen, dat kan natuurlijk ook. De slimmeriken, die zitten waarschijnlijk lekker rustig te wezen in de luwte, achter de illusie van druk. Ik geef ze geen ongelijk. Ik vind het eigenlijk best een goed idee.

Ik ben al dat druk van iedereen ook eigenlijk wel een beetje zat. We rennen allemaal keihard het leven door of doen net alsof. Ik wil helemaal niet aan het eind terugkijken en zien dat ik steeds in de hoogste versnelling heb gestaan.

Ik heb er geen zin meer in, ik doe er niet meer aan mee. Maar hoe stop ik ermee? Ik begin met het geven van een kwalitatief antwoord als je me vraagt hoe het met me gaat. Dus de volgende keer als je wil weten hoe het met me gaat en ik antwoord ‘Druk!’ Dan mag je tegen mij zeggen: ‘Druk? Dat zegt me geen ruk! Dan kijk ik ondertussen wat ik aan die drukte kan doen.

Leuk vinden is delen:
error0