10 jeukwoorden die jeugdbeschermers nooit meer moeten gebruiken

Ik loop als communicatieadviseur al aardig wat jaartjes mee in de jeugdzorg. Een fijne sector vol gedreven mensen met passie voor hun werk. Maar die passie lees ik meestal niet terug in de schrijfsels die ze produceren. Dat zit boordevol jargon, passief taalgebruik en ingewikkelde woorden voor de normaalste dingen. Overdracht, zorgbehoefte, zorgvraag, dwang, drang help!!!!!
Tijd voor een lesje communiceren. Deze woorden moet je als jeugdbeschermer niet meer willen gebruiken, in ieder geval niet als je wil dat je cliënten het begrijpen.

 1. Met stip op 1: brusjes: wordt gebruikt om broertjes en zusjes aan te duiden. Wat een stom woord! Je hebt het over kinderen, niet over haarborstels.
 2. Het gezin heeft onvoldoende netwerk. Oh, joh, vervelend, kunnen ze niet bellen ofzo? Netwerk, in hulpverlenerstermen gaat het dan om mensen die betrokken zijn bij een gezin. Iedereen die niet in de hulpverlening werkt denkt toch eerder aan televisiestations en telefoons ofzo.
 3. Moeder dit en vader dat. Ouders worden vaak aangeduid als moeder en vader. Het creëert een enorme zakelijke afstand terwijl je het over de meest intieme dingen hebt. Dat vind ik als niet hulpverlener heel raar om te lezen. De mensen hebben een naam. Ik weet zeker dat het voor hen heel anders is om een verslag te lezen met hun eigen naam.
 4. Hulpvraag, en dan vooral het gebrek eraan, daar wemelt het in in jeugdzorgland. Waarom niet gewoon: wil niet geholpen worden?
 5. Geeft aan dat. Wordt vaak gebruikt in plaats van: zegt dat. Vader geeft aan dat hij dit geen goed idee vindt. Geen idee waarom dit zo wordt omschreven. Aangeven heeft voor mij een andere betekenis. Je geeft een voorwerp aan. Geen zinnen.
 6. Contactmoment. Een wel heel officieel klinkende manier om te zeggen dat je iemand gesproken hebt. Wat is er mis met het woord gesprek?
 7. Pupillen. Wordt regelmatig gebruikt door jeugdbeschermers als ze het over de kinderen hebben in hun caseload. Pupillen zitten in je ogen. Als je persé iets met ogen hebt, noem ze dan oogappeltjes.
 8. Belaste voorgeschiedenis. klinkt heel zwaar en dat is het ook. Maar het zegt tegelijkertijd helemaal niets. Waarom niet wat concreter. Heeft een verleden van …… vul maar wat ellendigs in.
 9. Systeem: een woord om de mensen die om iemand heen staan aan te duiden. Klinkt een beetje technisch: een koelsysteem, spelsysteem, home entertainment systeem. Het woord systeem suggereert ook dat het iets systematisch heeft. Geen ongeordende verzameling mensen die de meeste van ons om ons heen hebben. Wat is er mis met: familie en kennissenkring?
 10. Ketenpartner. Duidt aan een andere zorgverlener die in hetzelfde hulpverleningstraject zit. Maar het woord klinkt een beetje vreemd. Zou niet misstaan in een keurige SM setting. Ketens associeer ik namelijk met kettingen. Daarmee wil je toch niet vastzitten aan iemand waarmee je samen moet werken? Waarom noem je het niet gewoon samenwerkingspartner? Of collega-hulpverlener?

Natuurlijk heb ik niet voor alle woorden een goed alternatief dat de lading volledig dekt, maar het zou mooi zijn als we wat cliëntvriendelijkere taal proberen te gebruiken. Zeker in deze tijd waarin de plannen die we maken, steeds meer de plannen van het gezin zijn. Een mooie uitdaging lijkt me. Heb je meer jeukwoorden en vooral ook goede alternatieven? Ik hoor ze graag.

 

Gerelateerde posts:

Schandalig: Facebook niet thuis bij smaad en laster

STOP met die mail terreur, stop ermee!!

Online ben ik heel populair, maar niet helemaal zoals ik het heb bedoeld…..

22 comments

 1. Brusjes vind ik echt de ergste,
  De afkortingen zijn ook echt verschrikkelijk:
  Deze zin wordt begrepen in hulpverleningsland. Let op !
  Maak alvast maar een ogz. als je dan de info hebt van het cb en kdv dan kan je een ib maken. De rvdk wil ots met muhp aanvragen en dan kan de jb het van je overnemen.
  Intakegesprek is er ook nog een

  Liked by 1 persoon

 2. Niet in de jeugdzorg, maar wel in de gewone zorg… Ik heb een heel verslag over mezelf waarin ik steeds word aangeduid als “cliënte”, wat zowel heel onpersoonlijk als dramatisch klinkt, alsof ik met een dwangbuis om ben opgenomen in één of ander instituut.. En dingen die mijn moeder of vriend hebben gezegd​, werden daarin ook omschreven als “moeder/partner geeft aan dat…”

  Liked by 1 persoon

 3. Leuke blog en (helaas) heel herkenbaar! Wij proberen in onze communicatie ook altijd om ‘cliënt’ zo veel mogelijk te vermijden. Wij hebben het zo veel mogelijk over kinderen, jongeren en gezinnen.
  Ik heb me (toen ik net kwam kijken in de jeugdzorg) ook verbaasd over termen als: residentieel en ambulant. Heel gewoon in de jeugdzorg, maar voor ‘buitenstaanders’ onnodig moeilijk. Waarom hebben we het niet gewoon over ‘hulp bij u thuis’ bijvoorbeeld.
  Nog eentje: burgers… Dan nemen we blijkbaar het jargon van de gemeenten over. Ik denk dan vooral aan hamburgers en niet aan inwoners van gemeenten ofzo…
  Er is nog veel te winnen op dit gebied!

  Liked by 1 persoon

   1. Burger is een correct Nederlands woord voor een niet ambtelijke persoon.
    (ham)burger is een Engels woord voor een geperst stuk eten van dubieus dierlijke afkomst.
    Het is maar waar je het eerst aan wilt denken.

    En dan: pupil heeft meerdere betekenissen. Hetgeen vaker in het Nederlands voorkomt. We gaan het woord bank toch ook niet gek vinden? Of denkt u dat daar alleen maar op gezeten kan worden?
    http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/pupil

    Like

   2. Klopt, de woorden zijn allemaal zeker correct, op brusjes na. Maar ze scheppen ook een bepaalde afstandelijkheid. Dat is het punt dat ik wil maken. Is ook een kwestie van smaak denk ik.

    Like

 4. En nummer elf (dat is dubbel op 1) ‘communicatieadviseur’. Jeugdbeschermers weten tenslotte niet hoe ze moeten communiceren, toch…?

  Like

  1. Inderdaad ook niet zo´n handig gekozen term in dit verband. Roept wat verwarring op blijkbaar. Ik adviseer jeugdbeschermers niet hoe ze moeten communiceren met hun cliënten, dat kunnen ze prima zelf. Ik ben er meer voor de externe communicatie, website, persvoorlichting en dat soort dingen.

   Like

 5. Wat een populair gezeur over woorden. iedereen doet zijn best en wil niet gevangen worden op woorden. Jammer dat je niet aangeeft dat in al die woorden naar voren komt dat hulpverleners hun best doe om mensen te helpen.

  Like

  1. Daar ben ik het helemaal mee eens hoor Lenny., hou me ten goed. Ik ben heel trots op mijn collega’s en het werk dat zij doen. Ik wil hen met dit stukje een beetje prikkelen om de passie waarmee ze het werk doen, ook meer in de rapportages door te laten klinken. Ieder vak heeft trouwens zijn jargon, je kan een dergelijk stukje over ieder vak schrijven denk ik.

   Like

 6. Ik heb nog weinig gepassioneerde gezinsvoogden gezien. Verslagen zien er idd niet uit. En worden daarna nog met het (on)nodige knip- en plakwerk in stand gehouden alsof er door ouders niets gedaan is aan verbetering, terwijl de gepassioneerde hulpverleners die verslag uitbrengen aan de gezinsvoogd/jeugdbeschermer daar in het geheel niets van terugziet. Ik heb hier werkelijk een puinhoop aan verslaglegging liggen dat werkelijk nergens voldoet aan de regels van professionaliteit, die je in de jeugdzorg mag verwachten. En passie is er al helemaal niet bij.

  Like

 7. Ik moet nog steeds aan het taalgebruik wennen.
  En inderdaad het contactmoment…tenenkrommend…
  Zoals ook aftikken en borgen…ook van dat jargon.
  Ik snap dat het met een knipoog is, maar wel goed om op deze manier even stil te staan bij hoe communiceren we eigenlijk….top!

  Liked by 1 persoon

 8. Ik heb nog een afkorting die ik verschrikkelijk vind: nl. als er over meerdere kinderen gesproken wordt de afkorting KK te gebruiken. Dat roept bij mij de associatie op van Kut Kinderen!!!! en verder ben ik het eens dat er beter de naam van de ouders ingevuld kan worden. ipv. vader / moeder.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s