Stel je voor: iemand hangt een poster in een abri met jouw foto met daarbij de meest afschuwelijke verwensingen. Of hij plaatst een advertentie in een tijdschrift waar je met naam en toenaam wordt genoemd en meldt dat je de meest vreselijke misdaden hebt gepleegd terwijl dat niet zo is. Vreemd? Absoluut! Maar online is het helaas aan de orde van de dag. Daar kan iemand je publiekelijk aan de schandpaal nagelen, zonder dat je daar altijd iets tegen kan doen. Vooral op het allergrootste online platform Facebook, is het super lastig om smaad en laster eraf te krijgen.

Het gebeurt helaas regelmatig

Mensen met een publieke taak zoals jeugdbeschermers, politieagenten en docenten lopen meer risico om slachtoffer te worden van dit soort online terreur. Ik kom het in mijn werk als communicatieadviseur in de jeugdzorg dan ook regelmatig tegen: een haatpagina met iemands foto gekopieerd van het LinkedIn profiel, een oproep voor de adresgegevens van een medewerker zogenaamd voor een reünie en valse beschuldigingen van kindermoord, kinderroof en het krijgen van bonussen voor uithuisplaatsingen. Openbaar te kakken gezet, waar je vrienden, je buren en nieuwe cliënten dat ook kunnen lezen. Uiteraard wil je dat dit soort berichten van het internet af gaan.

Een boos bericht is snel geplaatst

Dat mensen boos zijn, daar heb ik alle begrip voor. Een jeugdbeschermer heeft de ingewikkelde taak om in te grijpen in het leven van mensen als het hen zelf niet lukt om voor de veiligheid van hun kinderen te zorgen. En wanneer je zo dicht in de persoonlijke levenssfeer van mensen komt en je bemoeit met dat wat hen het allerliefste is, zijn mensen daar niet altijd blij mee. Op een emotioneel moment een boos bericht delen op social media, is dan heel eenvoudig, vanuit je eigen omgeving, vanachter je eigen computer. 

Het eraf krijgen is niet zo eenvoudig

En jeugdbeschermers kunnen wel tegen een stootje, een beetje weerstand zijn ze wel gewend. Een boze mail is nog tot daaraan toe maar sommige mensen gaan op internet alle grenzen van fatsoen over. En de impact van dit soort dingen kan echt groot zijn.  Natuurlijk doen wij er vanuit de organisatie alles aan om een medewerker zo goed mogelijk te ondersteunen. Als we weten van wie het bericht afkomstig is, gaan we in gesprek. En bij dreiging of ernstige smaad, doen we een melding of aangifte bij de politie. Maar het is ook belangrijk dat dit soort berichten verdwijnen en niet voor altijd en eeuwig op internet blijven staan. Als we iemand kunnen bewegen om het zelf weg te halen, is dat natuurlijk altijd het beste. Maar het gebeurt ook vaak anoniem en als iemand niet bereid is om het weg te halen, moet je dit soort kwesties toch gewoon kunnen voorleggen aan de host van een site? Met veel sites lukt dat ook wel maar met Facebook is het me nog nooit gelukt in contact te komen met een echt persoon. En Marks persoonlijke nummer heb ik nog niet kunnen vinden.

Rapporteren bij Facebook levert meestal niets op

Het ziet er op het eerste gezicht fijn en goed geregeld uit: bij ieder bericht staat keurig een button waarop je iets aanstootgevends kunt ´rapporteren´. Maar geloof me, 99 van de 100 keer kom je nergens. Je loopt door een soort keuzemenuutje waar je nergens kunt aangeven waarom je vindt dat het bericht weg moet. Dus dan blijft het bij rapporteren en na een dag ofzo krijg je vrijwel altijd hetzelfde automatische bericht: iets in de strekking: we begrijpen je en vinden heel erg vervelend voor je, maar het is niet in strijd met onze regels. Ons advies, blokkeer de persoon. Maar daar heb je dus niets aan, dan blijft het gewoon staan. En bellen voor overleg kan niet, er is alleen een Amerikaans nummer, bedoelt voor advertenties. Facebook is gewoon niet thuis. Heel frustrerend!

Zorg voor een fatsoenlijke helpdesk

In een artikel in NRC, lees ik dat anonieme bronnen melden dat Facebook de gigantische stroom berichten niet kan monitoren. Ze zijn met 2 miljard gebruikers veel te groot geworden. Ze nemen wel extra mensen aan, maar dat is voor het monitoren van geweld. Met een omzet van 27 miljard in 2016 en een nog veel betere prognose voor dit jaar moet dat het toch niet zo moeilijk zijn om een helpdesk voor dit soort dingen aan te stellen? De hoogste tijd dat Facebook zijn verantwoordelijkheid neemt en zorgt voor een fatsoenlijk bemande helpdesk, met echte mensen die ook wel begrijpen dat sommige dingen echt niet door de beugel kunnen. Want een publieke taak okay, maar zo makkelijk aan de publieke schandpaal, nee! Maar hoe krijgen we meneer Zuckerberg zover dat hij dit gaat regelen? Alle tips zijn welkom..

 

p.s. ik heb meegewerkt aan een artikel in het AD over dit onderwerp n.a.v. deze blog.

 

Gerelateerde posts:

10 jeukwoorden die jeugdbeschermers nooit meer moeten gebruiken

Online ben ik heel populair, maar niet helemaal zoals ik het heb bedoeld…..

Leuk vinden is delen:
error0