Mijn kinderen en ik spreken dezelfde taal maar sommige woorden hebben voor hen net een andere betekenis dan voor mij. Dat zorgt voor de nodige misverstanden. Tijd voor een lesje Puberiaans, een zeer specifiek dialect in de Nederlandse taal.

  • Straks = ‘Ga weg! Val me niet lastig want ik ben ergens superdruk mee bezig.’
  • (Liggend op de bank, aan het eind van een spoor van tas, jas en schoenen) Ik ben bezig = het lijkt alleen maar alsof ik helemaal niets doe, ga weg!
  • Jahaaaa! = is ‘Nee. Laat me met rust!’ Wordt regelmatig gebruikt in combinatie met de eerste twee.
  • Skeer = beschamend armoedig. Gebruikt op momenten dat er een huismerk op tafel staat als er vrienden mee eten. Of wanneer de vraag: ‘Mag ik 10 euro?’ met ‘Nee,’ wordt beantwoord.
  • Staat dit me leuk? = ik ben onzeker. Waarschuwing dit lijkt een vraag maar deze kun je snel verkeerd beantwoorden. Zeg je ja! Dan heeft het geen waarde. ‘Dat zeg je omdat jij mijn moeder bent!’ Geef je een goed advies, met oog op de weersverwachting zoals ‘Leuk maar is het niet een beetje bloot/kort/warm?’ Dan begrijp je er niets van. Dus antwoord ik meestal maar iets veiligs als: ‘Ik vind dat het je leuk staat maar hé, ik heb er geen verstand van. Vraag het je vriendinnen.’
  • Bitch = Gast = genderneutraal
  • Alles, niets, nooit en altijd Veelgebruikte superlatieven, in oneindig veel varianten toepasbaar. Zoals: ik moet echt ALLES doen! Alles = eigen kopje in de vaatwasser zetten. Je begrijpt er NIETS Niets = alles waarbij ik iets zeg dat afwijkt van wat ze willen horen. Ik krijg ook NOOIT iets. Nooit = iets duurs dat niet in de categorie eerste levensbehoefte valt, zoals de nieuwste IPhone. Jij bemoeit je ALTIJD met mij. Met altijd wordt gedoeld op mijn voorzichtige suggestie: ‘Zou je niet eerst aan je huiswerk?’

Dit was mijn oogst van deze week. Heb jij aanvullende suggesties de bijbehorende vertaling? Ik hoor het graag.

 

 

Gerelateerde posts:

Clash of the hormones | moeders en pubers

Ontluisterend, hoe mijn pubers mij zien!!?

Hormonen, dat stofje dat alles een gifkleurtje geeft 

Leuk vinden is delen:
error0