Met een lichte verbazing volg ik de onrust die is ontstaan door de ontsnapte koe Hermien. Voor degenen die onder een tegel hebben gelegen deze week: 6 weken geleden onsnapte Hermien aan het slachthuis en leeft sindsdien in een bos. Onder hashtag #freehermien en #mekoe uiten mensen massaal hun sympathie voor de eigenzinnige dappere Hermien.

Supergoed natuurlijk, maar ik begrijp het ook niet helemaal. Vooral die mensen niet die hier heel huilie-huilie over doen, maar zonder na te denken een stuk kalf op de barbecue gooien. Hetzelfde gebeurde een aantal jaar geleden met die aangespoelde potvis Johanna, ze was het gesprek van de dag en er werden allerlei reddingsacties gestart. Ik vind het ook niet leuk voor zo’n potvis maar ja, je kunt het ook overdrijven. Je mag het best een beetje in perspectief blijven zien.

En als ik toch bezig ben, er zijn meer dingen die ik niet kan rijmen met elkaar. Mensen die hun eigen huisdier allerlei emoties toekennen ‘Ach kijk, Bello heeft ons zo gemist tijdens de vakantie’ of ‘Kijk hoe lekker Felix ligt genieten in het zonnetje.’ Terwijl ze een varken, dat bewezen vele malen slimmer is dan de gemiddelde hond of kat, net zo makkelijk met een teentje knoflook naar binnen werken. Ik vind het in wezen niet erger voor die aangespoelde potvis dan voor dat varken op je bord.

Of mensen die woedend worden dat mensen in Azië hond of cavia eten in Peru want dat is zo barbaars. Wat is nou precies het verschil? Ik vind het niet minder geciviliseerd als je hond eet dan wanneer je kip of een koe eet.

Ik ben al ruim twintig jaar vegetariër maar ben ook geen heilige hoor. Werk zo nu en dan best een visje weg zonder noemenswaardig schuldgevoel. Ik draag leren schoenen en eet kaas.

Wat ik wil bereiken met dit stukje is dat je er gewoon eens een keer goed over nadenkt. Als je het zo erg vindt voor Hermien, kijk dan eens met iets meer compassie of dankbaarheid naar dat naamloze biefstukje op je bord. Of laat het eens wat vaker staan, nog beter.

Leuk vinden is delen:
error0