De blog over mijn diepgewortelde haat tegen het woord meis, heeft nogal wat losgemaakt. Er zijn blijkbaar een heleboel woorden waar jullie jeuk van krijgen en die ik ook nauwelijks zonder te kokhalzen mijn mond uit krijg. Pak maar vast een teiltje, hier komen de woorden waar zowel jullie als ik uitslag van krijgen:

  • Vriendinnetjes of nog erger dinnetjes. Vooral wanneer uitgesproken door vrouwen van mijn leeftijd die lekker studentikoos willen blijven. Deze dames zijn vaak ook supergoed in wijntjes drinken en leuke dingen doen met de kids.
  • Mannetje. Vriendinnetjes vragen nog wel eens: ‘Hoe is het met je mannetje?’ Alsof je met een legopoppetje samenwoont. Ik denk bij mannetje in ieder geval niet aan dat 1,95 m lange tiep waar ik ’s avonds naast in bed kruip.
  • En de tegenhanger: vrouwtje. Associeer ik niet met iemand met een gewoon leven en een serieuze baan. Of zoals mijn verticaal beperkte schoonzus fijntjes zegt: ‘Ik ben geen laaf!’ Je bedoelt het vast lief maar ook wij kleinere mensen worden graag serieus genomen. En daarbij, we zijn echt niet allemaal schattig. Geloof me!
  • In dezelfde categorie: wijfie, moppie en madammeke. Hebben hetzelfde effect als vrouwtje. De verkleinwoorden scoren goed op de irritatie ladder.
  • Gezellie, gruwel! Als iemand dat zegt, is de sfeer naar de knoppen. Dan mag je van mij je spullen inpakken en opdonderen.
  • Chickies. Door jongens van 12 uitgesproken al erg maar als volwassen kerels het zeggen helemaal niet te doen. Dan ga ik helemaal over mijn zuiger. Veel mensen hebben een hekel aan de ver-engelsing van onze taal maar het Nederlandse kippetjes klinkt echt niet beter.
  • Mensenmens. Opvallend vaak uitgesproken door mensen die ook vinden dat ze ´lekker gek´ zijn. Te herkennen aan hun fleurige, wijdvallende kleding en de knuffel aan hun rugzak. Vaak best leuke mensen, maar ze moeten niet van die akelige woorden gebruiken.

Dit was de oogst voorlopig. Staat jouw jeukwoord er niet tussen, dan vrees ik dat ik het weleens gebruik. Deel gerust meer woorden waar je tenen van krom gaan staan. Wie weet komt er nog eens een serie van.

Leuk vinden is delen:
error0