Pubers en seks. Je weet dat ze er enorm mee bezig zijn en wil ze als ouder van alles meegeven maar probeer ze maar eens voor te lichten. Ik weet niet hoe anderen dat doen maar ik vind dat dus superlastig. Mijn dochter stopt gewoon haar vingers in d’r oren als ik haar wat wil vertellen of ze loopt weg. En mijn zoon roept snel voor ik iets kan zeggen: ‘Weet ik al!’ En stormt naar boven. Soms probeer ik heel voorzichtig te beginnen via een omweg maar zodra ze doorhebben waar het gesprek naartoe gaat zijn ze weg en daar sta je dan met je goede gedrag…

Hindernisbaan

Ze komen nu op een leeftijd dat ik echt vind dat ik er iets mee moet. En je leest overal hoe belangrijk het is en alle verhalen over sexting en loverboys maken dat ik wel enige urgentie voel. Maar ja hoe dan? Een echt gesprek in de categorie: nu gaan we ervoor zitten, werkt dus niet. Dus laat ik het voor mijn gevoel teveel op zijn beloop en grijp iedere kans die ik krijg om er een wijze les tegenaan te gooien. Niet echt een tactiek waarvan ik het gevoel heb dat ik alle basics gecoverd krijg. Want ja, weten ze dan wel dat ze lief moeten zijn? Dat porno niet zoveel met echte seks te maken heeft? Dat je nee moet kunnen zeggen en nee moet accepteren? Dat hele voorlichtingsgebeuren voelt op deze manier meer als een soort hindernisbaan. Je hoopt met enorm veel gedoe en via allerlei omwegen toch uiteindelijk de eindstreep te halen.

Gênante situaties

Ik was vroeger trouwens precies hetzelfde. Ik vond het vreselijk gênant als mijn moeder het over seks wilde hebben. Ik hoorde het liever van vriendinnen. Maar ja, zij wisten het eigenlijk niet zo heel precies kwam ik achter. Dat heeft nog wel voor de nodige gênante situaties gezorgd. Dat ik precies de verkeerde woorden gebruikte voor bepaalde handelingen waardoor het super-duidelijk was dat ik er geen jota van begreep.

Ik hoop maar dat ze het op school wel een beetje goed aanpakken en verder denk ik dat ik maar een boek koop ofzo en dat ergens onopvallend neerleg. Eentje waar alles in staat wat ik ze eigenlijk wil vertellen. Als iemand andere goede ideeën voor me heeft, hoor ik het natuurlijk graag!

 

Vind je dit leuk om te lezen? Dan vind je mijn andere blogs over mijn leven als moeder van pubers vast ook de moeite waard. Je vind ze hier.

 

Leuk vinden is delen:
0