Vandaag hangt op het damestoilet ineens een instructie hoe ik mijn handen moet wassen. Ik zit meteen op de kast. Wat is dit nu weer? Alsof ik als vrouw van middelbare leeftijd met een aardige opleiding niet weet hoe ik mijn handen moet wassen? Daarnaast werk ik niet met voedsel en voor zover ik weet heerst er geen uiterst besmettelijke, dodelijke ziekte.

Verontwaardigd maar tegelijk blij dat er weer eens wat gebeurt, loop ik de flexruimte op en zoek naar medestanders. ‘ Heb jij die handenwasinstructie al gezien?? Tssss, het is toch wat??’ Een aantal collega’s dat ook even niets te doen heeft, hapt gretig en het speculeren begint: ‘Waar komt dit nu weer vandaan? Is er een griepepidemie waar we nog niet over zijn geïnformeerd? Een iets te fanatieke uitvoering van nieuwe ARBO regels? Een actie van de bedrijfsarts? Maakt het bestuur zich zorgen over onze persoonlijke hygiëne? We komen er niet goed uit. In de overtuiging dat het waarschijnlijk bij een van onze facilitaire collega’s vandaan komt, ga ik maar weer aan het werk, daar word ik immers voor betaald.

Ik ben de kwestie bijna vergeten tot mijn collega vanuit een vergadering aan de andere kant van het gebouw me appt: ‘Hier in de WC hangt helemaal geen handen-was-instructie!’ Nou breekt mijn klomp. Geen algemeen beleid dus, nu wordt het persoonlijk! Waarom moeten alleen wij op hygiëneles? Is er een viespeuk onder ons waartegen we beschermd moeten worden? Iemand die met poephanden aan de toetsenborden zit? Een van mijn collega’s vermoedt dat de aanleiding een ‘ heterdaadje’ is geweest. En omdat deze de persoon in kwestie niet aan durft te spreken, kiest hij of zij voor een subtiele hint in de vorm van dit betuttelende A4-tje.

De kwestie laat me niet los. Ik bekijk mijn collega’s ineens met andere ogen. Wie is hier de viespeuk en wie is er van de hygiënepolitie?

Wil de verantwoordelijke me alsjeblieft uit deze onzekerheid halen? Dan kan ik tenminste weer gewoon aan het werk.
Nooit meer een blog missen? Volg jasnetteke op Facebook of Twitter of schrijf je in op de knop op de homepage

Foto: Pxhere

Leuk vinden is delen:
error0