Met twee pubers is de sfeer in de proefwerkweek in huis op zijn zachtst gezegd een tikkeltje gespannen. Hoe kom je als ouder deze week een beetje zonder kleerscheuren door? Een paar tips van deze inmiddels ervaren moeder.

  1. Voeg zo min mogelijk extra stress toe want de situatie is bijzonder explosief. Behandel ze als een soort kruitvat.  Vermijd goedbedoeld ouderlijk advies als: ‘Had je niets iets eerder met leren kunnen beginnen?’, ‘In een opgeruimde kamer wordt je veel minder afgeleid,’ en tips over een degelijke planning.
  2. Werk aan je overhoor skills, je zal ze nodig hebben.
  3. Zorg voor voldoende slaap want nachtelijke overhoorsessies behoren waarschijnlijk tot de mogelijkheden. En geloof me, de puber in kwestie is dan meestal niet op zijn of haar best
  4. Vertroetel ze een beetje extra. Kopje thee, wat lekkers. Eten doet het altijd goed want die gasten hebben altijd honger.
  5. Trap niet in de overhoor-me-ook-al-heb-ik-het-boek-nog-niet-ingekeken-valkuil. Is een  welbekende en succesvolle strategie waarmee die krengen de stof in hun hersenen willen laten inslijten doordat jij het honderd keer uitlegt. Enorm tijdrovend en buitengewoon frustrerend. Als je tenminste zelf niet alles wil weten over de werking van het darmstelsel of de Franse revolutie natuurlijk.
  6. Omdat je zelf ook een leven hebt met verplichtingen, is het ten zeerste aan te raden overhoortijd van tevoren in te plannen. Daarmee voorkom je een hoop gezeik.
  7. Onderhandel: zij willen iets van jou dus dit een uitgelezen moment om het eens over de klusjes in huis te hebben of de rommel in hun kamer en afspraken te maken voor na de proefwerkweek. Zie tip 1.
  8. Bij het overhoren: telefoons weg. Pubers hebben de concentratie van een fruitvliegje dus al dat gebliep en appjes die ECHT niet kunnen wachten, verlengt de sessie al snel met een uur.
  9. En de laatste maar misschien wel de allerbelangrijkste tip: geniet van de tijd die je met hen doorbrengt want over een week zien ze je vast weer niet staan.

Disclaimer: bovengenoemde tips bieden geen enkele garantie, niets is immers zo veranderlijk als een puber.

Vind je dit leuk om te lezen? Dan vind je mijn andere blogs over mijn leven als moeder van pubers vast ook de moeite waard. Je vind ze hier.

Nooit meer een blog missen? Volg jasnetteke op Facebook of Twitter of schrijf je in op de knop op de homepage

Foto: Shutterstock

Leuk vinden is delen:
error0