De puberteit overleven als ouder is helemaal niet moeilijk. Met deze tips is het een eitje.

1. Erger je niet aan die steeds langer wordende slungel, die als een dweil op de bank ligt, volledig in beslag genomen door zijn of haar mobiel. Ga er gewoon naast liggen en start de ondervraging: ‘Wat ben je aan het doen? Waarom? Wie is dat? Laat eens zien.’ Of je puber maakt zich snel uit de voeten of je hebt goed gesprek. Kortom, een klassieke win-win situatie.
2. Wandelen, heel veel wandelen. De deur uit, afkoelen en stoom afblazen terwijl je deze mantra afspeelt in je hoofd: het is normaal, het hoort erbij, het is gezond. Het is echt geen toeval dat je zoveel mensen van middelbare leeftijd ziet wandelen.
3. Loopt jouw oogappeltje stampend weg, je toeschreeuwend dat je verschrikkelijk bent? Trek het je niet aan. Het nog niet uitontwikkelde brein zorgt ervoor dat zij razendsnel vergeten zijn waarom je ook alweer zo’n monster was. Dat kan jij ook! Ga wat leuks doen of neem een borrel. Dat laatste doet wonderen voor je eigen talent om dingen te vergeten.
4. Pick your battles. Tassen in de gang, natte handdoeken op de grond, chagrijnig hoofd aan tafel, te laat thuis….. Hoe gemakkelijk is het om de hele dag zeurend en ruziemakend door te brengen, niet doen! Wordt het heel ongezellig van en niemand is graag in een huis waar het altijd oorlog is. Bedenk wat je het allerergste vindt en maak daar een punt van. Bijt voor de rest op je tong.
5. Steek je middelvinger op als ze het niet zien. Helpt natuurlijk niet, maar doet wonderen voor je relativeringsvermogen. Zo blijft je ego intact als je een belediging of grote mond incasseert.
6. Verrassingsaanval: doe iets superaardigs op een moment dat ze eigenlijk net willen gaan zeuren. Bestel pizza als er zuurkool op het menu staat, breng een kopje thee als ze huiswerk zitten te maken of rij plots langs de Mac-Drive. Verwacht niet dat je er heel lang van profiteert, maar geniet van die drie minuten pure dankbaarheid. En als je dan ook nog een knuffel krijgt, kan je er zeker weer een paar dagen tegenaan.
7. Zie het als een compliment als je voor de zoveelste keer kledingstukken die van jou zijn uit hun kamer moet vissen. Ze mogen zich dan wel voor je schamen, smaaktechnisch gesproken val je blijkbaar nog best mee.
8. Denk aan je eigen puberteit en die van je vrienden en bedenk je dat de meesten er uiteindelijk best goed doorheen zijn gekomen. De kans dat het met jouw draakje wel goed komt is dus best groot.
9. Kijk af en toe naar oude babyfoto’s om te zien wat een leuke schat er schuilt onder dat gifgroene laagje pubervernis.
10. Zoek steun bij generatiegenoten. Daar vind je begrip en die vinden je niet sneu of bejaard, maar misschien zelfs nog best een hippe vogel.
11. Laat je puber vooral niet horen dat je hem puber noemt, daar wordt je leven over het algemeen namelijk niet gemakkelijker door!
12. Lees verhalen van andere ouders en realiseer je dat het overal hetzelfde is. Die van jou is waarschijnlijk net zo’n gewone puber als de rest.
13. Last but not least: adem in…. adem uit……. later lach je er om….. waarschijnlijk…..

Deze blogpost schreef ik voor Tis hier geen hotel, de leukste site voor ouders met pubers. 

Vind je dit leuk om te lezen? Dan vind je mijn andere blogs over mijn leven als moeder van pubers vast ook de moeite waard. Je vindt ze hier.

Nooit meer een blog missen? Volg jasnetteke op Facebook of Twitter of schrijf je in op de knop op de homepage

Leuk vinden is delen:
error0