Superbelangrijk natuurlijk, die rechten voor het kind van de verenigde naties, maar volgens pubers ontbreken er een aantal. Tijd voor een addendum waarin de volgende rechten zijn opgenomen voor 12+:

  1. Recht op wifi, altijd en overal. Het onthouden van de puber van eerste levensbehoeften als snapchat, Insta en Fortenite is nodeloos hartvochtig en valt daarom te kwalificeren als kindermishandeling.
  2. Recht op een ongefundeerde mening. Iedereen heeft recht op een mening. Waarom? Nou gewoon daarom!
  3. Recht op ziekmeldbriefjes, bij voorkeur zonder gemopper verstrekt. De puber zal nooit en te nimmer worden blootgesteld aan onderwijs als hij of zij daar geen zin in heeft of onvoorbereid is voor een proefwerk of spreekbeurt.
  4. Recht op het favoriete kledingstuk, gewassen en tijdig in de kast. Het uiterlijk van de puber heeft topprioriteit. Iedereen met een beetje verstand van zaken weet dat.
  5. Recht op opvoedfiguren van onbesproken gedrag. Opvoeders zullen nooit en te nimmer beschamend gedrag vertonen. Zij onthouden zich te allen tijden van uitbundig zwaaigedrag en hard lachen en zullen nooit proberen grappig uit de hoek te komen. Dansen en zingen is uiteraard ook ten strengste verboden evenals het dragen van te jeugdige of te ouwelijke kleding.
  6. Recht op vervoer bij regen. Het is misdadig om een puber met regenpak de straat op te sturen of de zorgvuldig gestylde look te laten verregenen en de puber bloot te stellen aan een sociale ramp. Het vervoer is wel tot op de hoek, in verband met risico op het eerdergenoemde recht bij punt 5.
  7. Recht op een ongestoorde bankhangsessie na een lange dag school. Dit recht geldt trouwens ook na een korte dag of na een dag zonder school. Iedereen snapt toch wel dat de puber ongelofelijk uitgeput is, alleen al van het puberzijn. 
  8. Recht op een ochtendhumeur. Pubers haten vroeg opstaan, dat is de natuur. Zij staan dan ook volledig in hun recht wanneer zij uiting te geven aan de negatieve gevoelens die dit met zich meebrengt.
  9. Recht op ongecensureerd gepruttel over leraren en school. School is een onverdiende straf, dat zorgt voor weerstand. Stoom afblazen is gezond en de gezondheid van je kroost heeft uiteraard jouw hoogste prioriteit.
  10. Recht op eten waar je trek in hebt. Ja hallo, dat je niet verantwoordelijk bent voor de voedselvoorziening in huis wil niet zeggen dat je geen recht hebt op eten waar je trek in hebt. Daar waar het eten betreft heeft iedere puber recht op à la carte service. Het leven is al moeilijk genoeg.

Als bovenstaande rechten worden overtreden, heeft de puber het volledige recht op klagen, stampvoeten en het saboteren van sociale situaties.

Deze blogpost schreef ik voor www.tishiergeenhotel.nl, de leukste site voor ouders met een puber .

Vind je dit leuk om te lezen? Dan vind je mijn andere blogs over mijn leven als moeder van pubers vast ook de moeite waard. Je vindt ze hier.

Nooit meer een blog missen? Volg jasnetteke op Facebook of Twitter of schrijf je in op de knop op de homepage

Leuk vinden is delen:
error0