In deze regio staat de proefwerkweek weer voor de deur en met pubers in huis is de sfeer in huis dan op zijn zachtst gezegd altijd een tikkeltje gespannen. Hoe kom je als ouder deze week een beetje zonder kleerscheuren door? Een aantal van deze tips deelde ik al eerder en ik heb een paar nieuwe toegevoegd. Lees, leer en doe er je voordeel mee!

  1. Behandel ze als een kruitvat en voeg zo min mogelijk extra stress toe want de situatie is bijzonder explosief. Vermijd goedbedoeld ouderlijk advies als: ‘Had je niets iets eerder met leren kunnen beginnen?’, ‘In een opgeruimde kamer wordt je veel minder afgeleid,’ en tips over een degelijke planning.
  2. Werk aan je overhoor skills, je zal ze nodig hebben.
  3. Het onvoltooide brein kan nog niet plannen maar de jeugdige overmoed denkt van wel dus ze hebben je nodig. Help hen met een planning en attendeer hen herhaaldelijk op tijd te beginnen. Verwacht niet dat ze zich uitputten in dankbaarheid, sterker nog, reken op een hoop gepruttel, gezeur en bemoei je er niet mee, maar ze pikken er vaak best wat van op. En nee, die dankbaarheid komt waarschijnlijk niet, niet nu en vast nooit, deal er maar mee.
  4. Praat met lotgenoten, zij snappen hoe geweldig je het doet want dat doe je!
  5. Zorg voor voldoende slaap want nachtelijke overhoorsessies behoren waarschijnlijk tot de mogelijkheden. En geloof me, de puber in kwestie is dan meestal niet op zijn of haar best. Zucht, haal diep adem en help dat arme kind. Ze zijn gewoon nog niet zo goed in plannen en vooruit denken.
  6. Maar, omdat je zelf ook een leven hebt met verplichtingen, is het ten zeerste aan te raden overhoortijd wel proberen van tevoren in te plannen. Daarmee voorkom je een hoop gezeik en het helpt hen ook om tijdig met leren te beginnen.
  7. Vertroetel ze een beetje extra deze periode met een kopje thee, een blikje van het één of het ander en wat lekkers. Eten doet het altijd goed want die gasten hebben nu eenmaal altijd honger.
  8. Bij het overhoren: telefoons weg. Pubers hebben de concentratie van een fruitvliegje dus al dat gebliep en appjes die ECHT niet kunnen wachten, verlengt de sessie al snel met een uur.
  9. Maak goed duidelijk dat je van hen houdt, of ze nu een voldoende halen of niet. Uiteindelijk is dat wat volwassenen tot stabiele personen maakt: een thuisfront waar van ze gehouden wordt, no matter what!
  10. En de laatste maar misschien wel de allerbelangrijkste tip: geniet van de tijd die je met hen doorbrengt want nu hebben ze je nodig maar over een week zien ze je vast weer niet staan.

Disclaimer: bovengenoemde tips bieden geen enkele garantie, niets is immers zo veranderlijk als een puber.

Vind je dit leuk om te lezen? Dan vind je mijn andere blogs over mijn leven als moeder van pubers vast ook de moeite waard. Je vindt ze hier.

Nooit meer een blog missen? Volg jasnetteke op Facebook of Twitter of schrijf je in op de knop op de homepage

Leuk vinden is delen:
error0