Hoe hard we ook ons best doen om het te relativeren, het valt heus niet altijd mee 24-7 met pubers in huis. Of misschien heb je ze juist niet de hele tijd thuis en is dat moeilijk. Misschien moet je nog heel hard werken of juist niet en maak je je zorgen omdat je op dit moment juist geen werk of inkomen hebt. En dan is er ook al dat nieuws over dat stomme virus en dan wil je ook nog de hele tijd een goede moeder zijn. Zo een die rustig en met veel geduld de pubers door deze tijd begeleid. Die precies het goede antwoord heeft op alle vragen over wat ze nu wel en niet mogen met hun vrienden. En die er ook nog eens goed bovenop zit met het schoolwerk, maar ook weer niet te. Want ja, zo zitten de meeste van ons nu eenmaal in elkaar. Wij vrouwen zijn vaak superkritisch op onszelf en die lat ligt altijd hoog. Dat maakt deze tijd extra ingewikkeld.

En dan lijkt het ook nog eens of het anderen veel beter af te gaat. Al die mensen voor wie het juist heerlijk is met zijn allen thuis. Die er heel mindfull van worden. Gun het hen, maar weet dat dat echt niet bij iedereen zo is. Mensen laten nu eenmaal altijd graag zich van hun leukste en mooiste kant zien. Vooral op social media. Er zijn er niet zoveel die heel eerlijk hun struggels en onzekerheden delen. Maar geloof me, bij niemand is het perfect. Het leven is nu eenmaal geen ééndimensionale zoete Disneyfilm. En daarbij: niet iedereen heeft dezelfde kinderen, dezelfde persoonlijkheid en zeker niet iedereen heeft dezelfde zorgen.

In deze niet ideale omstandigheden doen we ook allemaal maar gewoon ons best. En dat moet maar genoeg zijn want jezelf voor je kop slaan dat het niet goed genoeg is, gaat je helemaal niet verder helpen. Je kunt maar beter een beetje lief voor jezelf zijn. Gun het jezelf om even stoom af te blazen en weer op te laden.

Het is normaal als het niet perfect gaat. Dat is altijd al zo maar nu helemaal. Je mag er best even doorheen zitten. Als je merkt dat je het af begint te reageren op je kinderen, wees niet boos op jezelf, maar erken wel dat het je teveel wordt. Dat mag. Dat gebeurt de beste van ons. Kijk of je er toch even uit kunt stappen. Ga een blokje om, bel een vriendin, ga op de slaapkamer zitten of douchen om even een potje te vloeken of te huilen en vraag hulp als dat nodig is en als dat kan.

Je kinderen mogen best zien dat je van vlees en bloed bent, als je ze maar niet het gevoel geeft dat zij verantwoordelijk zijn voor je geluk of je ongeluk. Leg op een moment dat het weer gaat gewoon uit dat het ook voor jou een moeilijke situatie is. Dat is niet erg want het is okay om dit soort emoties te hebben. Sterker nog, eigenlijk geef je hen het goede voorbeeld. Je hoeft echt niet perfect te zijn, maar geef hen wel het gevoel dat je oprecht je best doet en dat je veel van hen houdt.

En moeilijke tijden vragen om onorthodoxe oplossingen. De teugels mogen best wat losser. Gooi er af een toe iets tegenaan waarvan je weet dat het werkt. Iets lekkers eten of samen een film kijken met chips overdag.

Hou vol lieve moeder die zich soms gewoon even klote voelt, weet dat je echt niet de enige bent.

Geschreven voor www.tishiergeenhotel.nl

Photo by Sharon McCutcheon from Pexels

Leuk vinden is delen:
error0